Huis kopen of verbouwen? Hier moet je goed op letten

Larry Jackson

[ad_1]

Heb jij onlangs een huis gekocht en/of ga je verbouwen? Dat heeft gevolgen voor je belastingzaken. Dit zijn zaken om direct mee aan de slag te gaan, om verrassingen te voorkomen… 

Toen we ons Haarlemse huis kochten, moesten we er nog een droomhuis van maken. De basis was er in ieder geval al: authentieke details en hoge plafonds. Toen we de sleutel kregen, planden we direct een afspraak in met een aannemer. Er moest namelijk het een en ander gebeuren op de benedenverdieping; de houten balken onder de vloer waren aan het rotten, we wilde een halfopen keuken creëren, er moest een nieuwe vloer komen én het verouderde toilet moest worden vernieuwd.

Meteen al een flinke hap uit ons budget, maar toen we het huis kochten, hadden we dit al ingecalculeerd, ware het niet dat een verbouwing altijd duurder uitvalt dan verwacht. Toch hielden we ons strak aan het budget want een jaar later werd er getrouwd in Toscane. Elk duizendje meer voor de verbouwing was een duizendje minder voor ons trouwbudget. Dat zorgde wel eens voor de nodige discussies; De Man wilde vloerverwarming in de keuken, ik wilde prikkabels op onze Pizza Party. 

Toch kwam het goed met ons budget hoor. Als kersverse huizenbezitter hadden we een financiële meevaller, doordat we belasting terugkregen, dus dat ging linea recta het verbouwingspotje in.

Ga je een huis kopen?

Wat leuk dat je nieuw bent op de huizenmarkt, maar er kan ook van alles op je pad komen, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. En dat is zonde, want je kunt zodoende geld laten liggen. Wist je dat de kosten voor het afsluiten van de lening voor de woning en de rente die je betaalt over je hypotheek bijvoorbeeld vaak aftrekbaar zijn? Hierdoor betaal je minder belasting. Het is daarom slim om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag. Met een voorlopige aanslag  ontvang of betaal je maandelijks alvast geld van of aan de Belastingdienst, in plaats van na afloop van het jaar bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Door een voorlopige aanslag aan te vragen (of je huidige te wijzigen zodra je nieuwe situatie bekend is) kan je elke maand een deel van het geld dat je van de Belastingdienst terugkrijgt, ontvangen. En zo verlaag je je maandlasten. 

See also  Kunstbloemen in huis: ideaal voor als je hooikoorts hebt

Ga jij ook verbouwen?

Veel mensen vragen voor het verduurzamen of verbouwen van hun woning een hypotheek of lening aan. De kosten die je maakt voor het verduurzamen of verbouwen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Maar de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek of lening zijn meestal wél aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. 

Check voor jezelf welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn. Verbouwen is en blijft een flinke hap uit je budget. Dit kostenoverzicht is handig om vooraf te checken of dit voor- of nadelig voor jou uitpakt. 

Weten wat nog meer handig is om te regelen in jouw situatie? Vul de Checklist Eigen Woning in op belastingdienst.nl/eigenwoning.

*Dit artikel is een samenwerking met Belastingdienst. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support!

[ad_2]

Bron