Dit moet je weten over het onderhouden van zonnepanelen

Larry Jackson

[ad_1]

Het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak van hun woning is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Investeren in groene stroom past bij een duurzame levensstijl en levert een fraaie besparing op de energiekosten op. Maak jij al gebruik van groene stroom, opgewekt door je eigen zonnepanelen? Een van de voordelen van zonnepanelen is het feit, dat deze veelal onderhoudsvrij zijn. Mede door de vuilafstotende laag waarvan veel zonnepanelen voorzien zijn. Toch kan periodiek je zonnepanelen schoonmaken heel verstandig zijn; het voorkomt een afname in het rendement van de zonnepanelen.

Overigens is een afname in de opbrengst van de zonnepanelen een goede indicator van het moment waarop je de zonnepanelen schoon zou moeten maken. In dit artikel lees je meer over de aanpak van deze klus. Waag je jezelf hier liever niet aan? Kies in dat geval voor het inschakelen van een gespecialiseerde partij.

Zonnepanelen bevatten een kwetsbare laag van glas

Bij het schoonmaken van zonnepanelen is het belangrijk in je achterhoofd te houden, dat deze een kwetsbare laag van glas bevatten. Daarbij werk je in de buurt van elektriciteit; het is verstandig de PV-panelen vooraf uit te schakelen. Om de kwetsbare laag van glas niet onnodig aan te tasten is het zaak gebruik te maken van uitsluitend zachte doeken of bijvoorbeeld een zachte spons. Zorg daarnaast voor overvloedig veel water bij het reinigen van de panelen. De combinatie helpt je krassen op het glas tegen te gaan. Het gebruik van een hogedrukspuit wordt ten zeerste afgeraden.

Tip: het beste moment om de zonnepanelen schoon te maken is het begin van de lente, of het eind van de winterperiode.

Vaak spoelen de zonnepanelen schoon door de regen

Enigszins afhankelijk van de plek waar- en de hoek waarin de zonnepanelen op het dak gemonteerd zijn, zal ook de regen je een handje helpen. Een flinke regenbui maakt dat veel vuil van de zonnepanelen spoelt, waardoor het schoonmaken hiervan niet direct noodzakelijk is. Zonnepanelen raken niet alleen vervuild van bladeren, een lichte groene aanslag of bijvoorbeeld vogelpoep. Ook kan er fijnstof neerslaan op de panelen. Deze vorm van vervuiling heeft een grote invloed op het rendement van de panelen; maak de zonnepanelen wat vaker schoon als je in de buurt van een drukke weg woont. Ook Saharazand vormt regelmatig een belangrijke bron van vervuiling. Zeker bij zand is het zaak voldoende water te gebruiken bij het schoonmaken van de zonnepanelen.

See also  De woontrends van 2024, alle interieurtrends op een rij
Dit artikel is een betaalde samenwerking

[ad_2]

Website